Akademie Díky, že můžem

Ve dnech 22. 3. a 23. 3. 2024 jsme se zúčastnili akce s názvem Akademie Díky, že můžem. Během dvou dnů jsme se dozvěděli důležité a zajímavé informace týkající se Evropské Unie, a proto bychom vám chtěli tuto akcí přiblížit. Celý program se odehrával v Praze. Po příjezdu jsme zamířili do do Kampusu Hybernská, který se nachází v blízkosti náměstí Republiky. Po krátkém uvítání jsme se seznámili s ostatními účastníky. Celkem se sešlo 81 studentů z 31 různých škol z celé České republiky.

Následovala první “hra”. Sestavili jsme tým se dvěma studenty z Mostu a vyrazili jsme prozkoumávat Prahu. Pohybovali jsme se za pomoci mobilní aplikace, která nás navigovala po různých místech v centru. Každá zastávka byla spojena s určitým úkolem, který se týkal Evropské unie. Díky znalostem ze školy jsme neměli z žádným úkolem problém a celkově jsme se umístili na třetím místě. K večeru jsme se vrátili do kampusu, kde na nás čekalo setkání s liaison officers. Jedná se o lidi, kteří se přímo podíleli na předsednictví České republiky v Radě EU. V podstatě byli spojením mezi EU a jednotlivými členskými státy. Poté jsme se dobře navečeřeli a přemístili se do nedalekého hostelu.

Většinu druhého dne jsme strávili v budově UMPRUM. Nejprve jsme si přehrávali námi vytvořená krátká videa, která měla motivovat ostatní země Evropy připojit se do EU. Tato část programu byla zábavná a pomohla všem uvědomit si, co nám členství v EU přináší. Dále jsme se zúčastnili rozhovoru a podcastu s lidmi, kteří se zajímají o dění EU jako třeba influencer Lukefry, který rozšiřuje povědomí o politickém dění u mladých lidí. Poté jsme se vydali do Europa Experience, což je nově vybudované informační centrum EU. Na závěr celé akce pro nás byly připraveny vzdělávací workshopy. My jsme se zúčastnili workshopu na téma Média a dezinformace.

Celkově pro nás akce byla velice naučná, dozvěděli jsme se nové informace, přestože mnohé jsme již znali ze školy, a hlavně jsme si to užili.

Martin, Petr a Lukáš

Evropská obchodní akademie