Soutěž v účetnictví – Znojmo

Jako minulý rok se i letos 2 zástupci naší školy zúčastnili celorepublikového finále účetnické soutěže Má dáti dal ve Znojmě, která probíhala ve dvou dnech, od čtvrtka 21. března do pátku 22. března.

Jelikož je cesta z Děčína do Znojma opravdu náročná, museli jsme na naše dobrodružství vyrazit již o den dříve, než bylo zahájení soutěže. Ve 14 hodin a 30 minut jsme společně, my a pan učitel Řada, vyjížděli z hlavního nádraží Děčín. Nejdříve naše cesta vedla do Ústí nad Labem, kde jsme přestoupili a pokračovali vlakem do Prahy, kde nás ještě čekal přestup na metro a následně tříhodinová cesta autobusem do již zmiňovaného města Znojmo. Okolo deváté hodiny večer jsme dorazili na místo. 

Druhý den nás čekal opravdu velice nabitý program. Vše začalo již v 9 hodin a 30 minut, kdy probíhala registrace do soutěže Má dáti dal v místní obchodní akademii, kde následně probíhala i celá soutěž. Po registraci jsme šli na procházku městem, kterou jsme zakončili výbornou kávou a dortíkem v místní kavárně. Poté nás již od 12 hodin čekala písemná část soutěže, která byla především ve znamení účetních předpisů a výpočtů. Okolo třetí hodiny odpoledne jsme měli doúčtováno a následně jsme zašli na výborný oběd do místní restaurace. Když jsme se vrátili zpět do našeho apartmánu, začali jsme se připravovat na slavnostní večer v Městském divadle Znojmo, kterým provázel moderátor České televize Vojtěch Bernatský. Následně jsme se přemístili autobusy do hotelu Premium, kde proběhlo společenské setkání vyučujících a studentská diskotéka, na které jsme se seznámili s ostatními studenty z růných škol z celé České republiky.

V poslední soutěžní den nás již v 8 hodin čekal náročný test na počítačích, na jehož vyplnění jsme měli 80 minut. Test obsahoval nejen záludné teoretické otázky, ale též výpočty. Po skončení testu jsme vyrazili na doprovodný program v podobě prohlídky města s panem průvodcem. Navštívili jsme historické náměstí, rotundu sv. Kateřiny či kostel sv. Mikuláše. Poté jsme se vrátili do ubytování, zabalili jsme si a odcházeli jsme na vyhlášení soutěže. Oznamovali pouze prvních 10 nejlepších, i tak si ale myslíme, že se za naše výsledky, 31. a 58. místo, opravdu stydět nemusíme, protože proti nám stáli ti nejlepší v účetnictví z celé České republiky a spoustu z nich jsme v pořadí nechali za našimi zády. Po ukončení akce jsme se vydali na autobus a čekala nás opět dlouhá cesta zpátky domů.

Jsme opravdu moc vděční za tuto skvělou zkušenost, kterou jsme si mohli projít, a především také za příležitost poznat spoustu nových lidí, se kterými se možná potkáme za pár měsíců na vysoké škole. Chtěli bychom též poděkovat panu učiteli Řadovi za to, jakou nám byl oporou a skvělým parťákem po celou dobu soutěže a pobytu ve Znojmě. Velké poděkování patří zároveň paní učitelce Kašparové, která nás na soutěž připravovala.

Eliška a Adam

Soutěž v účetnictví – Znojmo
Evropská obchodní akademie