Informace k maturitním zkouškám dle opatření MŠMT ze den 15. 3. 2021

I. Vzdělávání ve 2. pololetí a důležité termíny 

K maturitní zkoušce v jarním zkušebním období bude připuštěn každý žák, který podal přihlášku k maturitní zkoušce do 1. prosince 2020 řediteli školy a který prospěl v 1. pololetí školního roku 2020/2021 (včetně žáků, kteří úspěšně složili opravné zkoušky do konce měsíce března)

Výuka ve 4. ročnících bude probíhat až do poloviny května, 2. pololetí pak bude ukončeno v pátek 14. května 2021. Následně budou mít maturanti studijní volno (17. – 21. května).

Didaktické testy se budou psát 24. – 26. května, konkrétně: matematika (24. 5.), anglický jazyk (24. 5.), český jazyk (25. 5.), německý jazyk (26. 5.). Didaktické testy zůstávají povinnou součástí MZ.

Ústní zkoušky (profilová část) budou pro 4.A a 4.S v termínu 1. – 4. června, pro 4. E pak 7. – 11. června.

Ústní zkoušku z ČJ a cizího jazyka žák konat nemusí. Pokud žák chce konat ústní zkoušku z ČJ a cizího jazyka, musí to písemně sdělit řediteli školy. V případě, že žák u této “dobrovolné“ zkoušky neuspěje, nebude se její výsledek započítávat do celkového hodnocení MZ. Neúspěšný žák má i nadále možnost vykonat opravnou zkoušku v podzimním termínu.

Sdělení řediteli o případném konání ústní části MZ z cizího jazyka a ČJ odevzdají všichni maturanti do 23. dubna 2021. Dokument nejprve vytisknete, vyplníte a podepíšete. Můžete ho poslat poštou, vhodit osobně do schránky na budově školy nebo naskenovat a poslat na hsyslova@oadc.cz.

Žák, který se přihlásí k ústní části MZ z českého jazyka, odevzdá seznam vybraných 20 literárních děl do 23. dubna 2021 (původně do konce března) svému vyučujícímu ČJ. Podepsaný seznam posílejte naskenovaný přímo vyučujícímu ČJ na příslušnou e-mailovou adresu, popř. zasílejte opět poštou do školy.

 

II. Aktuální podoba maturitní zkoušky 2021

Didaktické testy (DT) proběhnou v jarním zkušebním období v termínech ve dnech 24. – 26. května 2021. 

Nově se u DT prodlouží časový limit na jejich vypracování, u českého jazyka a literatury a u cizích jazyků shodně o 10 minut, u matematiky o 15 minut. 

Konkrétně 

  • u DT z českého jazyka a literatury dojde k prodloužení ze 75 minut na 85 minut
  • u DT z cizího jazyka (jak v případě povinné, tak i nepovinné zkoušky) k prodloužení ze 100 minut na 110 minut (k prodloužení dojde u části čtení a jazyková kompetence), 
  • u DT z matematiky (jak v případě povinné, tak i nepovinné zkoušky) k prodloužení ze 120 minut na 135 minut

Písemné práce z českého jazyka a literatury a z cizího jazyka nebudou zahrnuty do profilové části maturitní zkoušky. 

Ústní zkouška z ČJ a cizích jazyků je dobrovolná.

V profilové části maturitní zkoušky se bude z odborných předmětů (EKO, UCE, PRR) maturovat beze změn.

 

III. Informace pro žáky, kteří úspěšně složili jazykovou zkoušku na úrovni B1 nebo vyšší

Ústní část zkoušky z cizího jazyka, k jejímuž konání se žák přihlásil (rovněž to sdělí řediteli školy v termínu do 23. dubna 2021), lze nahradit výsledkem standardizované zkoušky podle školského zákona dokládající jazykové znalosti u prvního cizího jazyka na minimální úrovni B1, u druhého cizího jazyka na minimální úrovni A2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. 

Písemnou žádost o nahrazení zkoušky podává žák řediteli školy nejpozději do 30. dubna pro konání maturitní zkoušky v jarním zkušebním období. Součástí žádosti je vždy doklad nebo úředně ověřená kopie dokladu o úspěšném vykonání standardizované jazykové zkoušky – lze dodat i později (ale vždy před konáním zkoušky). 

POZOR – toto nahrazení zkoušky se netýká didaktických testů!

Mgr. Pavel Tomka
ředitel školy

Evropská obchodní akademie