Náš „pracovní“ výlet do Štrasburku

Na začátku června jsme měli možnost navštívit francouzské město Štrasburk a v něm již dlouho očekávanou a plánovanou událost –  EYE = European Youth Event neboli Evropské setkání mládeže. Tato akce se koná každé dva roky a má mladým lidem ve věku od 16 do 30 let přiblížit činnost Evropské unie a dění v Evropském Parlamentu. Letos se této akce zúčastnilo více než 8500 lidí z celé Evropy i dalších zemí.

Místem konání byla jednak budova Evropského parlamentu a také speciálně vystavěná EYE Village, misto, kde se konala celá řada aktivit, stejně tak zde byly k nalezení stánky s občerstvením, chill zóna a večer tu probíhaly koncerty.

Mohli jsme se zaregistrovat na různé aktivity –  například simulace plenárního zasedání, kde se řešila vážná témata týkající se aktuálních událostí. 

Vše probíhalo v angličtině, ale v největší zasedací místnosti – Hemicycle se ve sluchátkách dalo přepínat mezi všemi evropskými jazyky včetně češtiny.

Do parlamentu jsme mohli vstoupit až po důkladné bezpečnostní prohlídce. Celá budova je fascinující, mohli byste se tam i lehce ztratit. Měli jsme možnost prozkoumat přístupná místa parlamentu, dozvěděli jsme se doplňující informace o historii a užili si úžasnou atmosféru celého eventu. 

Tento výlet nám pomohl získat nové zkušenosti a znalosti i do předmětu Evropská integrace v angličtině. Atmosféra zde byla velice přátelská a uvolněná, což vedlo k dobré náladě v naší partě. Celý zájezd proběhl za přispění Evropského parlamentu. Na dotaci se nám zřejmě podařilo dosáhnout i díky účasti naší třídy v klimatickém projektu v loňském školním roce. 

Kristýna Malá za 2.E

Evropská obchodní akademie