Zájezd do Belgie – návštěva Evropského parlamentu

Dne 9.10. okolo 21. hodiny jsme my, studenti 1.E a 4.E. Evropské obchodní akademie, vyrazili, v rámci pozvání europoslankyně Markéty Gregorové, na cestu do Belgie.

Lovaň

První místo, kde jsme se zastavili po dlouhé cestě, bylo belgické univerzitní město Lovaň. Je to sídlo Katolické univerzity, nejstarší v Belgii, založené roku 1425. V Lovani jsme viděli např. Velkou bekináž (Groot Begijnhof), radnici a kostel sv. Petra. Nejvíce nás překvapilo, že tu jezdí spousta lidí na kole. Cestou do hotelu do Antverp jsme se zastavili v Atomiu, které se nám moc líbilo.

Antverpy

Během pondělního odpoledne jsme po dlouhé cestě konečně dorazili na náš hotel v Antverpách. Po příjezdu nás čekal velký úkol, a to rozdělit se do pokojů po třech. Vše se dařilo na výbornou až později nastal problém. Ve 4.E byl totiž jeden chlapec, který se nevešel na pokoj k nikomu ze svých klučičích spolužáků. Chlapci se však nenechali zastrašit, vypůjčili si matrace z jiného pokoje a tak mohli být všichni společně na jednom pokoji. Ve večerních hodinách nás ještě čekala menší prohlídka města a památek s naší skvělou paní průvodkyní. Během osobního volna se většina studentů vydala do místních restaurací na večeři a poté následoval jen návrat na hotel a vydatný spánek, který byl po náročném dni i noci velice žádaný.

Bruggy

V úterý 11. října jsme navštívili hned 2 belgická města, jedním z nich byly nádherné Bruggy, které nás ohromily svou romantickou atmosférou, klidným prostředím a úchvatnými stavbami. Bruggy bývají často označovány za Benátky severu, jelikož celým městem vede velká síť kanálů. Po těchto kanálech si zde turisté  mohou užít plavbu člunem. Většina z nás tu ochutnala pravé belgické hranolky – byly vážně jiné než ty naše – a belgické vafle plněné vším, na co si vzpomenete.

Tohle město se nám líbilo ze všech nejvíc.

Gent

Po dopolední návštěvě města Bruggy jsme odpoledne vyrazili směr Gent, do města s 262 tisíci obyvateli, kde se mísí moderní svět se středověkou architekturou. Prošli jsme si to zde a navštívili jsme několik nádherných kostelů, chrámů a starých budov. Určitě ale stojí za to navštívit místní nábřeží, kde se podél řeky nachází staré, krásně zdobené domy, které vás jistě svým vzhledem okouzlí tak, jako nás. Můžete si zde zaplatit jízdu na lodičce, která vás po zdejší řece proveze městem nebo si můžete jen sednout, dát si něco dobrého a užít si tu krásu. Někteří z nás jsme ochutnali belgické speciality jako jsou vafle, hranolky a nebo čokoládové pralinky, které jsou opravdu výborné. Takže až někdy navštívíte Belgii, tak se zde nezapomeňte stavit, stojí to za to.

Brusel

Středa 12. října začala odjezdem z hotelu směr Brusel. Po vystoupení z autobusu nás čekala procházka centrem s doprovodem a přednáškou od milé průvodkyně.Podívali jsme se do kaple sv. Michaela a sv. Guduly, viděli jsme radnici na Grand Place, sochu čůrajícího chlapce, Královský palác, který byl obzvláště krásný a historicky zajímavý. Následoval rozchod na oběd a zakoupení suvenýrů. Po rozchodu jsme se převlékli do formálního oblečení.

Lehce před čtvrtou hodinou jsme jako první navštívili “Parlamentarium”, interaktivní muzeum, které nás zavedlo do srdce EP, představilo historii a vznik evropské spolupráce mezi členskými státy EU.

Po návštěvě jsme se vydali přímo do budovy Evropského parlamentu. Budova Evropského parlamentu Vás uchvátí hned, jak ji uvidíte. Zde nás přivítala europoslankyně Markéta Gregorová. Po prezentaci o fungování EP jsme besedovali. Kladli jsme paní Gregorové otázky. Na každou otázku odpověděla vstřícně a prezentovala vlastní názory. Po vtipném interview nastal čas na nejočekávanější moment celého zájezdu a to vstup do zasedací místnosti Evropského parlamentu. Ta byla naprosto úchvatná. A myslím, že nejsem jediný, komu ta mistnost vzala dech. Tam jsme také dostali výklad jak probíhá takové zasedání a jak si všichni rozumí, když každý mluví jiným jazykem (každý jazyk tam má své překladatele, kteří sedí v místnostech podobných komentátorským budkám na hokejových zápasech). Možnost vidět jeden z nejdůležitějších orgánů Evropské unie byla velká čest a být k tomu provázen touto institucí sympatickou europoslankyni jako Markéta Gregorová je skvělý bonus.

Evropská obchodní akademie