Mistrovství České republiky ve zpracování textů 2021 online

Mistrovství ČR ve zpracování textu 2021 online

Dne 7. dubna 2021 proběhlo celostátní finále MČR ve zpracování textu online pod záštitou spolku INTERINFO ČR a ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem a Asociací obchodních akademií.

Soutěžilo se ve třech kategoriích:

  • Opis 10 minut z obrazovky, penalizace 50 úhozů
  • Minutovky  (25 minutových opisů najednou s penalizací 100 úhozů)
  • Opis 5 minut v anglickém jazyce, penalizace 25 úhozů za neopravenou chybu

Student 2. S, Matěj Lžíčař, postoupil z krajského kola, kterého se zúčastnilo 450 písařů. Z Ústeckého kraje byl nominován jako jediný a dostal se tak mezi 42 nejlepších z celé republiky. Původně se chtěl zúčastnit pouze prvních dvou disciplín, ale na základě společného rozhodnutí a v zájmu zvyšování psychické odolnosti jsme se několik minut před soutěží rozhodli, že bude psát i opis v AJL, který netrénoval a v krajském kole ani nepsal. K velkému překvapení nás obou dosáhnul Matěj nejlepšího výsledku právě v opisu v AJL. Nezaskočily ho ani apostrofy a skončil na 28. místě – 1 648 úhozů. V minutovkách se umístil na 31. místě – 393,3 úhozů a v 10min. opisu obsadil 32. místo – 3 107 úhozů. Jeho výkony jsou na vysoké úrovni a zároveň jsou vyrovnané.

Matějovi patří velké díky za vzornou reprezentaci naší školy v celostátním měřítku. Určitě bude motivací pro další studenty, které baví práce s klávesnicí.

Všichni gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v Mezinárodní soutěži INTERSTENO 2021, kam půjde spolu s Janem Vaitem ze 3. S poměřit síly v mezinárodním měřítku.

Renata Němečková

Evropská obchodní akademie